ICCP – KATODNA ZAŠTITA

 
ICCP ANIMACIJA

Problem s korozijom

Korozija može poprimiti razne oblike u morskom okruženju,od rupica na oplati; dezintegraciji spojnih varova; oko thruster-a, te na površini kormila i ostalih vitalnih komponenti.
Dobro dizajniran ICCP sustav može odstraniti ove probleme, očuvati strukturalni integritet broda i značajno umanjiti troškove održavanja za vrijeme njegovog korištenja.
Instalacija Cathelco sustava daje prednosti svjetski vodeće ICCP tehnologije kombinirane sa razumjevanjem problema korozije i znanjem o najefikasnijim načinima njegovog rješavanja.
Cathelco C-Shield impressed current cathodic protection (ICCP) sustavi su sada prilagođeni za više od 10,000 brodova širom svijeta, postavljajući rekord u efikasnosti i pouzdanosti za brodove svih tipova: kruzeri, kontenjeri, VLCCs, trajekti, FPSOs, plovila za ledena područja.

Sustav neprestano napreduje primjenom širokog spektra upravljačkih ploča. One se baziraju na najnovijim trendovima u tehnologiji kako bi završni sustavi bili ne samo efikasni već i ekonomični za instalaciju.
Cathelco je razvio začuđujuće širok spektar anoda – elliptične, kružne i linearne, stvorene da odgovaraju različitim profilima paluba sa ciljem skraćivanja vremena instalacije i smanjivanja troškova.
Ostala dostignuća uključuju uvođenje ICCP sustava koji su posebno dizajnirani za zaštitu prednjih i stražnjih thruster tunela. Osim njih, razvijeni su i sofisticiraniji (napredniji) shaft earthing sustavi i rudder bonding oprema koja omogućava pouzdanu zaštitu za propulsion i upravljačke sustave na današnjim plovilima.
Kod manjih plovila, Minitek i Alutek sustavi su kompaktno dizajnirani da zaštite podjednako trupove od čelika i aluminija.
Cathelco posjeduje razvijenu i dobro organiziranu globalnu mrežu od preko 40 agenata koji pružaju tehničku i komercijalnu podršku.

PRINCIP RADA
Iako moderni premazi trupa pružaju određenu zaštitu od korozije oni ne nude cjelovito rješenje. Iz tog razloga, većina operatera odabire i ICCP katodnu zaštitu za cjelovitu zaštitu od korozije.

Korištenje pravilno montiratih anoda i referentnih ćelija spojenih na kontrolnu ploču, sustav stvara jači izlaz struje koji smanjuje prirodne elektro-kemijske aktivnosti na trupu pod vodom.

Ovaj princip eliminira formiranje agresivnih korozivnih stanica na površini i izbjegava probleme koji mogu postojati između različitih metala ili blizine drugih komponenti kao što je propeler.
Sustavi su dizajnirani za automatizirani trenutni izlaz, dok je izlazni napon varijabilan.
Bitna osobina ICCP sustava je stalni automatski nadzor električnog potencijala na dodiru između morske vode i trupa te na osnovu mjerenja sustav automatski podesava izlaz na anode.Dakle, sustav je mnogo učinkovitiji i pouzdaniji od sustava sa žrtvenim anodama gdje je razina zaštite je nepoznata i nekontrolirana.

Ugradnjom Cathelco ICCP C-shield sustava, operateri ostvaruju značajne uštede na troškovima održavanja trupa, kao i na postizanju smanjenja troškova goriva zbog glatke površinu trupa. Nadalje, sustav će štititi vlasnička ulaganja i osigurati veću sigurnost kroz jaču cjelovitosti trupa.

Izbor kontrolnih ploča

quantum iccpQUANTUM PANELI
Ključno obilježje Quantum ICCP panela je da se mogu koristiti u ‘glavnoj’ i ‘podređenoj’ konfiguraciji. Dakle, navedeni ICCP sustav može biti kontroliran od strane krmenog panela te se informacije o cijelom sustavu mogu vidjeti na jednom mjestu.
Ako brod ima sustav protiv obraštanja za morske cjevovode, to također može biti kontrolirano sa krmene ICCP kontrolne ploče, tako da je sve odmah dostupno.
Osim toga, svi se podaci mogu povezati sa kontrolnom sobom ili računalnim sustavom mosta putem RS485 veze. Kontrolirajući cijeli sustav s jednog mjesta.

 

 
Thyristor PanelTYRISTOR PANELI
C-Shield tiristor kontrolni paneli nude dobar omjer cijene i kvalitete
uz visoku pouzdanost koja je dokazana na brodovima širom svijeta.
Imaju u svom sastavu najnoviji komjuterizirani sistem za prijenos informacija koji omogućava brodskim kompjuterima da nadziru status ICCP sistema.
Tiristor kontrolne ploče se mogu koristiti za sustave do 1,000 ampera s 8 anoda i 4 referentne ćelije kontrolirane zasebnim panelom.Idealne su za potrebe kruzera, VLCCs te brodova koji prenose teret i kontejnere.
Zbog velike popularnosti, ovi paneli su lako i brzo dostupni.
-Za ICCP sustav do 1,000 ampera.
-Pouzdane perfomanse uz minimum održavanja.
-Ekonomična kontrola za sustave svih veličina.
-Kombinacija kompjuteriziranih display izlaza, alarma i informacijskih prijenosa.
-Do 8 anoda i 4 referentne ćelije po upravljačkoj ploči.
-Lako prilagodljivi potrebama klijenta.

 

 
Modular PanelMODULARNI PANELI
C-Shield modularne upravljačke ploče, temeljene na naprednoj kompjuteriziranoj elektronici, dizajnirane su za instalacije do 150 ampera.
Izrazito lagani i kompaktnog dizajna, jednostavni su za instalaciju u strojarnice i zahtjevaju minimum pažnje od strane osoblja.Jedna od njihovih glavnih prednosti je mogućnost da se moduli lako i brzo zamjene u slučaju potrebe, što povećava njihovu pouzdanost.
-za ICCP sustave do 150 ampera.
-modularni dizajn za veću pouzdanost i fleksibilnost.
-izrazito lagani i kompaktni.
-pregledni vanjski display-i.
-objedinjuje ‘under ’ i ‘over ’ zaštitne alarme.
-moguće spajanje na informatički sustav mosta.

 

 
Minitek PanelMINITEK PLOČE
Minitek sustavi su dizajnirani da zaštite manja plovila čeličnog trupa od korozije.
Široko primjenjivi, instaliraju se na manje brodice, jahte, radne brodice, gdje je prostor strojarnice ograničen.
-Napajanje od 230V ili 115V a.c..
-Kontrolna ploča ima mjere 500mm x 390mm x 210mm za sisteme do 40 amps.

 

 
Alutek PanelALUTEK PLOČE
Alutek sustav pruža pažljivo kontroliranu zaštitu aluminijskih oplata koristeći kompjutersko nadgledanje elektroda, upravljanje elektrodama.
-Napajanje od 230V ili 115V a.c..
-Upravljačka ploča ima dimenzije 400mm x 500mm x 210mm.
-Niža klasa instalacijski troškova.

 

 

I Shield PanelI-SHIELD PANEL
Cathelco je napravio veliki napredak u ICCP tehnologiji s razvojem I-Shielda, inteligentnog sustava za ratne brodove. I-Shield je posebno dizajniran kako bi se zadovoljili strogi zahtjevi EMC/EFI, vibracija, lakog održavanja i fleksibilnosti rada u vojnom okruženju. Trenutni output je 120 ili 180 ampera na 10 volti sa Ripplom manje od 0,1% u 6 nominalno OR333 opterećenja. Upotreba različitih elektroda osigurava optimalnu kontrolu i fleksibilnost te maksimalnu zaštitu od korozije.

 

 

 

Jettek Control PanelJETTEK PANEL
Njegova pouzdanost pokazala se na brzim trajektima i vojnim plovilima diljem svijeta, zamjenjujući sustave isključivo na metodi “izolacije”. Uklanja probleme povezane sa anodama koji mogu ometati protok i ne mogu isporučiti dovoljnu zaštitu kako bi se spriječila korozija. Automatski sustav stalno nadzire i podešava output. Kontrol elektrode mjere električni potencijal na najbližoj praktičnoj točci do granice različitih metala.

 

 
Corrintec Patroltek PanelPATROLTEK PANEL
Zbog svoje operativne karakteristike, brza patrolna plovila stvaraju visoku razinu turbulencije na području krme. To podiže razinu kisika u vodi što dovodi do povećane stope korozije. Patroltek automatski kompenzira varijacije u radnim uvjetima, osigurava da trup dobiva optimalnu razinu zaštite od korozije u svim vremenima.

 

 

 

 
ADLO6 DisplayNEXUS PANEL CONTROL
C-Nexus regulator ima brojne značajke koje osiguravaju da se zaštita od korozije precizno kontrolira na čeličnim i aluminijskim trupovima te Waterjet jedinicama. Može se koristiti u kombinaciji sa Tyristor, Minitek, Alutek, Jettek sustavima. Osim toga, on je standardni regulator za Patroltek sustav za brza patrolna plovila.

 

 
Izbor anoda

Elliptical Anode
Eliptične anode
Ovalan oblik unapređuje strujnu distribuciju. Njena elastičnost omogućava da se uklopi u složene profile oplata.

 

 

Linear Anode - 3 tube_1
C- Max linearne anode
Jedna ili više emitirajućih tuba, zavisno o potrebnoj količini strujne zaštite.Dostupne u rasponu od 50 – 300 A.

 

 

Disc anode 125-175
C-Max disk anode
Jednostavne za ugradnju kao i za zamjenu pod morem.Dostupne u rasponu od 50 – 175 A.

 

 

 

MMO Anode - Minitek Cut Out
Minitek anode – čelični trupovi
Koriste se za zaštitu manjih plovila ili luksuznih jahti. Dostupne u rasponu od 10 – 20 A.

 

 

 

Zinc Ref Alutek (Cut Out)
Alutek anode – aluminijski trupovi
Koriste se za zaštitu manjih plovila ili luksuznih jahti sa aluminijskim trupom.Dostupne u verziji od 10 A.

 

SviEventi.com