AF-SUSTAVI PROTIV OBRAŠTANJA ZA MORSKE CJEVOVODE

Blokade u rashladnim sustavima cjevovoda uzrokovane bio organizmima su skupe i iziskuju vremena za popravak, posebno kad je potrebno čišćenje ili zamjena dijelova cjevovoda. Sve to dovodi do ugrožavanja operativne sposobnosti i sigurnosti broda. Čak i djelomična blokada može imati teške posljedice, što dovodi rad motora na abnormalno visokoj temperaturi i što uzrokuje znatno povećanje potrošnje goriva. To je izravan utjecaj na troškove broda, rad i profitabilnost.

Princip rada: elektrolitički princip – pružanje kontinuirane i pouzdane zaštite bez uporabe kemikalija.
Svaki sustav je dizajniran po potrebama kupaca zbog maksimalne učinkovitosti.
Automatski rad zahtjeva minimalnu pažnju i zahtjeva vrlo malo vremena od posade.
Jednostavna montaža, anode mogu biti montirane u usisne košare ili filtere pri novogranji ili naknadno.
Prijatelj prema okolišu, ne uključuje korištenje kemikalija na bazi klora.
Odobreno od klasifikacijskih udruženja.

Instalacije u većim brodovima su obično dizajnirane u dvojnim sustavima što donosi velike prednosti—dvojna učinkovitost,zaštita od obraštanja i protu korozivna zaštita.
Sustav se sastoji od para bakar i aluminij anoda montiranih u filter košare ili usisne kočare te spojene na kontrolnu ploču. U operatici,bakrena anoda proizvodi ione koji se prenose morskom vodom u cjevovodima, kreirajući nepogodno okruženje za bio organizme koji se time neće nastaniti ili razmnožiti.
Ovom djelovanju asistira aluminij hidroksid kojeg proizvodi aluminij anoda.Ovaj želatinski spoj bakar-aluminij hidroksidni film se prenosi kroz sustav i teži rasprostranjivanju u područja sa slabijim protokom čim bliže cjevovodnim površinama gdje je najveća mogućnost nastanjivanja i razmnožavanja bio organizama.
Kao rezultat djelovanja bio organizmi se ne nastanjuju nego prolaze direktno do mjesta ispusta. U isto vrijeme bakar-aluminij hidroxid se prihvaća na stjenke cjevovoda čime se postiže protu korozivna zažtita cjevovoda.
U tom slučaju rashladni sustavi broda su zaštićeni od bio obraštanja i korozije.


Vrste kontrolnih panela i sustava

Quantum touch screen
quantum touch screen panel Sa Quantum touch screen panelom, sve funkcije se lako nadziru i kontroliraju što štedi vrijeme brodskim inžinjerima. Paneli proizvode RS485 signal koji omogućava sustavu da se upravlja iz kontrolne sobe ili mosta.

Nema potrebe da se ispunjava dnevnik kada se podaci mogu lako učitati na USB stick i e-mailom poslati izravno Cathelcu.

Automatsko bilježenje podataka pruža obsežnije informacije za detaljnu analizu. Quantum touch screen može kontrolirati maksimalno 16 anoda.

screen alarm infoscreen alarm set pointscreen current reductionscreen data historyscreen language settingscreen trend graph


Quantum modular sustavi
quantum mod Zbog toga što Quantum touch screen može kontrolirati maksimalno 16 anoda, postoji Qunatum modular panel koji se koristi za sustave s više od 16 anoda. Iako Quantum modular dolazi bez zaslona osjetljivog na dodir, uključuje neke značajke Quantum touch screena poput RS485 linka za daljinski nadzor i upravljanje te potpuno podesive alarme.

 

Modularni sustavi(RS/DD)
6 - RS 8 Way Panel - modular Sustavi koji se najčešće koriste veća plovila gdje je potrebna zaštita za više usisa/ulaza morske vode zbog svog modularnog principa.Broj usisa/ulaza određuje ujedno i broj modula u kontrolnoj ploči.Sustav omogućuje jedinstvenu zaštitu protiv obraštanja kao i dual zaštitu protiv obraštanja te zaštitu od korozije.

 

Mikro Sustavi
7- 4wayMicro Sa kompaktnim kontrolnim pločama i anodama, Mikro sustavi su idealni za zaštitu malih i srednjih plovila.
Kompaktni sustav koji omogućuje zaštitu protiv obraštanja ili u dvojnoj svrsi protiv obraštanja/zaštita od korozije.
Anoda dostupna s integriranom katodom za zaštitu nehrđajućeg čelika, mesinga, plastičnih filtera i bilo kojih drugih vrsta cijevi.U radu se može napajati sa pomoćnih brodskih baterija, automatsko očitanje napajanja između 12V i 24V ili 110 /220 a.c.

 

Nano Sustavi
9 -4wayNano Izuzetno kompaktan dizajn, Nano sustav je razvijen za primjene gdje je prostor ograničen kao na patrolnim brodovima, radnim brodovima i luksuznim jahtama.
Međutim, to je vrlo učinkovit sustav protiv obraštanja koji se temelji na istim načelima kao i veće sustavne jedinice, ali je od koristi zbog minijaturizacije elektronike u kontrolnim pločama, kao i posebno dizajnirane anode.To je potpuno automatski rad i može se napajati iz brodskog baterijskog sustava kako bi se osigurala kontinuirana zaštita.
Osim bakra i željeza anode za zaštitu čelika i bakar-nikal cijevi, anode s integriranom katodom su dostupne te se mogu vrlo brzo montirati i u plastične filtere.

Zavisno o potrebi sustava koji zaštićuje Vaše plovilo, Cathelco nudi veliki izbor anoda (dual ili single namjena).

Anode

SviEventi.com